Τα λάθη της Αθήνας και τα… πταίσματα του Ερντογάν που αποφάσισε (;) να τιμωρήσει η ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου. Α. Συρίγος: «Το θέμα δεν είναι η επιβολή κυρώσεων, αλλά ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν» στην Τουρκία.
- Από τον Νίκο Σταυρουλάκι
Στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου θα εξεταστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι περίφημες «κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», με το Βερολίνο να πρωτοστατεί στην ελάφρυνση των ποινών.
«Το θέμα δεν είναι η επιβολή κυρώσεων, αλλά ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν» ανέφερε με αυτογνωσία ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, εκπρόσωπος της Ν.Δ., στο «διά περιφοράς» Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Πέμπτης, στο οποίο οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν διαδοχικά από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για τις πολύ σημαντικές (πράγματι) συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την ίδια ημέρα που ο σεΐχης του Κατάρ προσέφερε «πατερίτσα» στον Ερντογάν, υπογράφοντας ένα σωρό συμφωνίες για να στηρίξει την τουρκική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ενημέρωση διευκρινίστηκαν πτυχές των κυρώσεων που έχουν οριστικοποιηθεί, για τις οποίες η Αθήνα περιμένει από τον περασμένο Ιούλιο. Ο θεμέλιος λίθος των κυρώσεων τέθηκε στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Η Αθήνα ύστερα από εκείνη τη συνεδρίαση έδειξε ικανοποιημένη, διότι υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί λίστα περαιτέρω κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.
Είδε κανείς την Τουρκία μέχρι σήμερα να πτοείται; Από τότε η Τουρκία έχει εκδώσει σειρά παράνομων NAVTEX εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, με την τελευταία να φτάνει ακόμα και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ποιες ποινές στρατηγικού επιπέδου αναμένεται να επιβληθούν
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι κυρώσεις είναι στρατηγικού επιπέδου, καθώς δεν στρέφονται κατά προσώπων, όπως στην περίπτωση των κυρώσεων που αποφασίστηκαν για την παράνομη εισβολή των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κατά του ίδιου του τουρκικού κράτους.
Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν σε στρατηγικό επίπεδο, όπως έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστοί, είναι οι εξής:
- Η πλήρης διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της προενταξιακής χρηματοδότησης, αλλά όχι και την οριστική παύση του ευρωπαϊκού ονείρου της Τουρκίας
- Η ανάκληση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία δόθηκε στο παρελθόν στην Τουρκία με ελληνική συγκατάθεση
- Η διακοπή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει και κανείς από τους δανειστές δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του
- Η απαγόρευση πώλησης όπλων και ανταλλακτικών σε μια Τουρκία που έχει αναπτύξει δική της αμυντική βιομηχανία και αναφέρει ότι μπορεί να κατασκευάσει μέχρι και αεροπλανοφόρο
Άρα, από κυρώσεις η Τουρκία δεν καταλαβαίνει. Πολύ περισσότερο όταν τις κυρώσεις για την παράνομη συμπεριφορά της από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, με την εισβολή των Τουρκικών γεωτρυπάνων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές εναντίον της χώρας μας, η Ε.Ε. τις «λιβανίζει», δίνοντας χρόνο στην Άγκυρα να προετοιμαστεί και να αντιδράσει, όπως και έκανε.
Αυτό που θα πονέσει την Τουρκία δεν είναι οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά η εδραίωση ενός απαγορευτικού πλαισίου για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της. Η συνέχεια θα καταδείξει εάν το Βερολίνο υπηρετεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ή το Προεδρικό στην Άγκυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου